Inburgering

Wie nieuw is in Vlaanderen doorloopt een inburgeringstraject. Sinds 2023 werd een vierde pijler toegevoegd, het participatie- en netwerktraject. Hierbij is het de bedoeling om het sociaal netwerk van de inburgeraar te versterken door bijvoorbeeld een buddytraject te volgen, vrijwilligerswerk te doen, culturele activiteiten of hobby’s mee te volgen, of een kennismakingsstage te lopen bij een organisatie of bedrijf.

Het inburgeringstraject

Voor nieuwkomers in Vlaanderen en Brussel, is er het inburgeringstraject. Dit traject bestaat uit 4 pijlers:

  • Lessen Nederlands
  • Lessen maatschappelijke oriëntatie
  • Zoektocht naar werk
  • Een participatie- en netwerktraject

Het participatie- en netwerktraject

De 4de pijler, het afleggen van een participatie- en netwerktraject, is nieuw sinds januari 2023. De bedoeling is dat de inburgeraar het eigen sociaal netwerk versterkt en verbreedt door 40 uur deel te nemen aan activiteiten in de buurt. Dit kan bijvoorbeeld gaan over vrijwilligerswerk, een kennismakingsstage, een buddyproject, deelname bij een vereniging …

Deze activiteiten moeten voldoen aan 2 voorwaarden:

  • het vindt plaats in een Nederlandstalige context
  • ze bevorderen sociale participatie

Verplichte inburgeraars die niet werken of studeren zijn verplicht om dit participatietraject te doen. Niet-verplichte inburgeraars of verplichte inburgeraars die wel werken of studeren kunnen vrijblijvend aansluiten (meer informatie via: https://www.vlaanderen.be/begeleiding-van-inburgeraars-het-inburgeringstraject)

De lokale besturen hebben de decretale rol om het aanbod hiervoor te ontsluiten.

Het organisatienetwerk

Om lokale besturen hierbij te ondersteunen, lanceerde de Vlaamse overheid een oproep om organisatienetwerken op te starten waarin lokale besturen en organisaties informatie en kennis kunnen delen, en samen kunnen werken om het aanbod te ontsluiten. Dit wordt ondersteund door Vlaamse en Europese middelen.

Voor referentieregio Antwerpen werd dit netwerk opgestart vanuit KINA. In dit netwerk worden 28 lokale besturen samengebracht: Aartselaar, Boechout, Boom, Borsbeek, Brasschaat, Brecht, Edegem, Essen, Hemiksem, Hove, Kalmthout, Kapellen, Kontich, Lint, Malle, Mortsel, Niel, Ranst, Rumst, Schelle, Schilde, Schoten, Stabroek, Wijnegem, Wommelgem, Wuustwezel, Zandhoven en Zoersel.

Nieuwsbrieven

Om het netwerk en andere geïnteresseerden op de hoogte te houden over het thema, wordt elk  trimester een nieuwsbrief verstuurd. Deze kan je ook hier raadplegen.

Inschrijven

Via dit formulier kan je je inschrijven op de nieuwsbrief “Netwerknieuws Inburgering”. Met deze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de opstart en verdere ontwikkeling van het organisatienetwerk voor de vierde pijler van het inburgeringstraject: participatie. Daarnaast kunnen we via deze weg ook terugblikken op verwezenlijking, doorverwijzen naar bijkomende relevante informatie en/of evenementen, good practices vanuit andere lokale besturen en/of organisaties voorstellen, en meer.

Naam(Vereist)
Ik wens de nieuwsbrief Inburgering te ontvangen(Vereist)
Toestemming(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bekendmaking lokaal aanbod

Via de meertalige databank van ikdoemee.be kan de inburgeraar het aanbod voor de 4de pijler terugvinden.

Lokale besturen en organisaties kunnen via deze website hun lokale aanbod bekend maken bij nieuwkomers en anderstaligen. In de startgids voor lokale besturen of startgids voor organisatoren kan je terugvinden hoe je dit kan doen.

Ikdoemee.be is gekoppeld aan de UiT-databank: activiteiten die geregistreerd worden met taaliconen komen automatisch ook terecht op ikdoemee.be. Een taalicoon toont hoeveel Nederlands je nodig hebt om een activiteit comfortabel te volgen.

Contact

Team Inburgering

Vakgebied Inburgering
E-mail inburgering@kina.be

Vragen of hulp nodig bij je projectoproep?

Als bovenlokaal kenniscentrum heeft KINA heel wat ervaring in het opzetten van strategische netwerken, partnerschappen en van het uitwerken van projecten. Kan KINA ook een meerwaarde betekenen bij een projectoproep op maat van jouw bestuur?

Onze stafmedewerkers staan voor je klaar!

Contacteer ons