Dienst Gezinszorg en Aanvullende Thuiszorg

Een regionale oplossing voor gezinszorg…

Regionale samenwerking rond gezinszorg

Minimale koepel, maximale lokale autonomie

De Regionale Dienst Gezinszorg en Aanvullende Thuiszorg KINA werd opgericht op 01/01/2013 binnen de schoot van KINA onder erkenningsnummer GEZ/355. Een aantal kleinere diensten gezinszorg en aanvullende thuiszorg uit het arrondissement Antwerpen sloegen de handen in elkaar, onder begeleiding van KINA, om tegemoet te komen aan de verwachtingen omtrent schaalgrootte in nieuwe regelgeving (het woonzorgdecreet van 13 maart 2009). De OCMW’s van Hove, Nijlen, Schelle, Schilde, Wijnegem en Wommelgem maken deel uit van de regionale dienst.

Het project kreeg vorm op maat van de deelnemende lokale besturen en werkt volgens het principe ‘minimale koepel, maximale lokale autonomie’. De lokale werking van de deelnemende OCMW’s blijft zoveel mogelijk behouden. De algemene coördinatie en de kwaliteitsbewaking gebeurt overkoepelend binnen de werking van KINA.

Inzetten op kwaliteit

Overkoepelend wordt het kwaliteitsbeleid en het kwaliteitssysteem van de individuele diensten op elkaar afgestemd en wordt er voldaan de verplichtingen van het kwaliteitsdecreet. Om dit te kunnen realiseren, werd er een werkgroep opgericht onder de naam ‘kwaliteitskring’. Deze werkgroep bestaat uit de dienstverantwoordelijken van de verschillende lokale diensten en komen op regelmatige basis samen om onder begeleiding van een expert van KINA actief te werken aan de kwaliteit van de dienstverlening.

Centrum voor dagopvang

Het Klaverblad (Wijnegem)

Het centrum voor dagopvang ‘Het Klaverblad’ werd opgericht binnen de schoot van de Regionale Dienst voor Gezinszorg KINA en is werkzaam sinds 01/12/2018. In het dagcentrum wordt er een zinvolle dagbesteding aangeboden en worden sociale contacten gestimuleerd. Mantelzorgers krijgen op deze manier de kans om even op adem te komen terwijl hun partner, familielid, vriend(in) of buur in goed gezelschap kan genieten van allerlei activiteiten en professionele ondersteuning.

Lokaal bestuur Wijnegem is verantwoordelijk voor de exploitatie van het centrum en wordt hierin ondersteund door een expert kwaliteitszorg van KINA.

Wil je meer weten over dagopvang ‘Het Klaverblad’?

Ontdek het hier!

Contactpersoon

Team Lokaal Sociaal Beleid en Kwaliteitszorg

Vakgebied Kwaliteitszorg en Lokaal sociaal beleid
E-mail lokaalsociaalbeleid@kina.be

Op zoek naar een regionale oplossing voor gezinszorg?

Ondertussen bestaat onze regionale DGAT al 9 jaar en maken 6 lokale besturen deel uit van dit project.

In 2021 presteerden we 50.612,36 uren gezinszorg en vonder er 448 vormingsuren plaats.

Ben jij op zoek naar een regionale oplossing voor jouw dienst? Wie weet kan de regionale DGAT van KINA deze oplossing aanbieden…

Wil je meer informatie?

Twijfel niet om ons te contacteren!